Pengguna

Suara Pengguna: Aduan Pengurusan Sistem Pengangkutan Awam

Dunia kian berkembang pesat termasuklah perkhidmatan pengangkutan awam yang kini jauh lebih baik jika dibandingkan dengan satu dekad yang lalu. Di Malaysia pihak kerajaan telah mengambil pelbagai tindakan untuk menambah baik mutu pengurusan pengangkutan awam. Namun demikian, FOMCA masih menerima pelbagai jenis aduan berkaitan dengan pengurusan sistem pengangkutan awam. Pada tahun 2019, aduan daripada pengguna meningkat daripada 1,110 kes (2018) kepada 1,210 kes. Jumlah anggaran kos kerugian yang dialami oleh pengguna dianggarkan sebanyak RM1.47 juta.

Dengan kemajuan teknologi yang telah disediakan oleh syarikat-syarikat pengangkutan awam, ramai pengguna telah mula menggunakan kemudahan pembelian tiket atas talian untuk memudahkan urusan tempahan dan pembelian tiket perjalanan tanpa perlu beratur. Telefon mudah alih merupakan medium utama dalam urusan tempahan tiket.

Walau bagaimanapun, aduan yang diterima daripada pengguna urut meningkat kerana pengendalian sistem atas talian yang diperkenalkan tidak begitu cekap. Sebanyak 28.02% atau 339 aduan telah diterima berkaitan dengan tempahan tiket atas talian seperti pembelian tiket Tren Elektrik Ekspres (ETS), tiket penerbangan dan tiket bas. Aduan yang diketengahkan oleh pengguna adalah kebanyakannya mengenai tiket yang telah ditempah atas talian didapati tidak sah dan tidak boleh digunakan setibanya pengguna di stesen pengangkutan awam.

Oleh itu, mereka terpaksa membeli tiket yang baru untuk meneruskan perjalanan tersebut. Malahan terdapat kes tiket yang telah ditempah melalui atas talian, tidak dibayar balik oleh syarikat tersebut.

Selain itu, FOMCA juga menerima aduan berkaitan penggunaan kad “Touch ‘n Go” di lebuh raya, di mana pengguna jalan raya seringkali mengadu mereka terpaksa membayar dua kali kerana apabila mereka menambah nilai dalam kad mereka di kaunter yang dibenarkan, nilai yang dibayar tidak ditambah ke dalam kad mereka. Ini menyebabkan perjalanan mereka sering kali mengalami masalah.

FOMCA berpendapat bahawa pihak pengurusan dan pihak berkuasa perlu mengkaji semula keseluruhan sistem pengurusan pembayaran eletronik yang menimbulkan pelbagai masalah kepada para pengguna. Apa gunanya menggalakkan para pengguna menggunakan sistem pembayaran eletronik tetapi ianya masih tidak cekap dan menimbulkan pelbagai kesukaran dan kerugian. Para pengguna lain juga turut terkesan apabila tersekat di laluan tol yang boleh mengakibatkan kesesakan lalu lintas terutamanya ketika waktu puncak.

Di samping itu, kualiti perkhidmatan pengangkutan awam mencatatkan jumlah aduan kedua tertinggi. Jumlah aduan yang diterima adalah sebanyak 22.89% atau277 aduan. Antara aduan yang diterima adalah berkaitan pengguna tidak mendapat maklumat yang tepat dan terkini. Terdapat j u ga aduan yang diterima berkenaan pengangkutan awam yang tidak menggunakan laluan yang sepatutnya untuk mengambil dan menurunkan penumpang. Keadaan bas dan teksi yang kotor serta dipenuhi serangga turut diketengahkan oleh pengguna.

Kelewatan dan penjadualan semula perjalanan turut disuarakan oleh pengguna kepada FOMCA iaitu sebanyak 215 aduan atau 17.77%. Kelewatan penjadualan semula dan pembatalan perjalanan pada tarikh yang telah ditetapkan akan menimbulkan pelbagai masalah kepada penumpang khususnya kepada mereka yang berulang alik ke tempat kerja atau mempunyai urusan keluarga yang penting.

Kadar kemalangan yang melibatkan kenderaan pengangkutan awam juga turut membimbangkan kerana ianya melibatkan nyawa para pengguna. Sebanyak 15.87% daripada jumlah keseluruhan aduan adalah mengenai isu keselamatan para penumpang.

FOMCA berpendapat bahawa Agensi Pengangkutan Darat (APAD) dan Kementerian Pengangkutan Malaysia harus memantau semua kenderaan pengangkutan awam secara berkala mahu pun membuat pemeriksaan mengejut atau ‘spot check’ untuk memastikan ianya selamat dan sesuai digunakan untuk membawa penumpang. Di samping itu, mereka juga perlu memastikan syarikatsyarikat yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan awam mematuhi semua peraturan demi keselamatan dan keselesaan para penumpang.

Sumber: Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC)/Edisi 114/Okt 2020

Artikel Berkaitan

Back to top button