Pelan PerlindunganPerancangan KewanganTip dan Panduan

Perlindungan Insurans / Takaful

Ramai yang mempunyai perlindungan insurans atau takaful untuk kereta atau rumah mereka. Lazimnya, kereta dan rumah diinsuranskan kerana pemilik tidak mahu berlaku sebarang perkara yang tidak diingini ke atas harta benda ini. Tetapi mengapa masih ramai yang tidak melindungi diri dan keluarga seperti melindungi harta benda mereka?

Ramai orang yang beranggapan sesuatu perkara yang buruk tidak akan menimpa mereka. Hakikatnya, kehidupan bukanlah sesuatu yang boleh diramal. Insurans dan takaful mungkin tidak dapat menjamin masa depan yang cerah untuk anda, tetapi sekurang-kurangnya perlindungan dan bantuan yang diperlukan anda dan keluarga dijamin ketika anda memerlukannya.

Langkah 1 : Rancang

Soalan: Apakah polisi yang anda miliki? Sudahkah anda membeli polisi insurans untuk diri anda? Adakah majikan anda menyediakan insurans hayat dan perubatan untuk diri anda? Bagaimana dengan keluarga anda? Isteri atau suami anda? Anak-anak anda? Adakah mereka dilindungi?

Jawapan: Jika anda menjawab tidak, inilah masanya untuk anda merancang langkah seterusnya dengan teliti. Nilai sejauh mana anda dilindungi sekarang dan apa yang anda perlu lindungi.

Langkah 2 : Laksanakan

Sebelum anda membeli polisi insurans atau pelan takaful, selidik dan ketahui lebih lanjut tentang produk insurans dan takaful yang ada di pasaran. Bukan semua polisi atau pelan sesuai untuk anda. Polisi-polisi atau pelan-pelan yang berbeza ini menawarkan ciri-ciri, manfaat, syarat-syarat dan pengecualian yang berbeza.

Kaji terlebih dahulu polisi atau pelan yang ingin dibeli agar bersesuaian dengan keperluan dan peringkat hidup anda. Lindungi diri anda. Lindungi mereka yang tersayang dan pastikan pelaburan anda untuk perlindungan ini adalah berbaloi.

Bolehkah Keluarga Anda Meneruskan Hidup Tanpa Anda?

Kehidupan di dunia ini adalah singkat. Mungkin anda telah memastikan keluarga anda terpelihara jika anda pergi dahulu, tapi adakah ia mencukupi? Insurans hayat dan pelan takaful keluarga dapat menjamin daripada segi kewangan dan boleh memberi mereka perlindungan kewangan tambahan untuk meneruskan kehidupan setelah anda tiada. Dengan polisi seperti insurans berkaitan pelaburan dan pelan pendidikan anak, keluarga anda pasti akan mendapat perlindungan menyeluruh.

  • Adakah ahli keluarga anda memerlukan rawatan perubatan?

Kecederaan boleh berlaku dan penyakit boleh menyerang tanpa sebarang amaran. Rawatan yang tepat dan cepat merupakan antara cara yang terbaik untuk memastikan kecederaan atau penyakit yang dialami tidak memudaratkan. Dengan kos perubatan moden yang semakin meningkat, mendapatkan rawatan yang boleh menyelamatkan nyawa tidak harus bergantung kepada simpanan atau wang tunai anda semata-mata. Pastikan kos rawatan dan perubatan anda tidak menjadi masalah ketika anda memerlukannya dengan insurans atau takaful perubatan dan kesihatan.

  • Adakah anda memiliki kenderaan?

Sekiranya anda mempunyai kenderaan bermotor atau motorsikal, anda wajib untuk membeli insurans motor. Jadi, luangkan sedikit masa untuk memahami apa yang dilindungi insurans motor dan takaful motor anda. Pastikan bagaimana polisi tersebut melindungi kenderaan anda dan boleh membantu anda ketika membaiki atau mendapatkan kembali kenderaan anda jika berlaku sebarang kemalangan atau kecurian.

  • Adakah simpanan anda cukup untuk kehidupan selepas persaraan?

Anda mungkin menghitung hari sehingga anda boleh berehat dengan secukupnya di samping keluarga. Walau bagaimanapun, dengan kadar inflasi kini, kadangkala wang simpanan anda tidak dapat memenuhi keperluan tersebut.

Dengan anuiti persaraan, anda boleh melabur wang anda untuk kehidupan anda selepas bersara, agar wang yang anda peroleh sekarang boleh digunakan dengan lebih bermakna kelak.

  • Adakah rumah anda dilindungi?

Rumah anda merupakan tanggungjawab kewangan anda yang terbesar. Oleh itu, tidak hairanlah jika anda mahu memastikan aset anda ini kekal selamat daripada bencana alam, kemalangan dan kecurian. Insurans perumahan dan takaful perumahan boleh menjamin rumah serta kelengkapan di dalamnya dilindungi dengan selamat.

  • Adakah anda sering melancong?

Ketika berada di luar negara, pelbagai perkara yang tidak diingini boleh berlaku seperti kehilangan pasport, kecederaan atau berlaku sesuatu yang lebih buruk. Insurans perjalanan menjamin anda serta barangan milik anda terpelihara. Insurans atau takaful kemalangan diri pula menjamin perlindungan ke atas diri anda 24 jam seantero dunia, tidak kira di mana anda berada.

Sumber: Buletin Ringgit/Bank Negara Malaysia/Edisi 109/Mei 2019

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button