Akta dan PerundanganEkonomiPolisi

Dasar Fiskal vs Dasar Kewangan – Perbezaan dan Perbandingan

Pembuat dasar ekonomi dikatakan mempunyai dua jenis alat untuk mempengaruhi ekonomi negara: fiskal dan monetari .

Dasar fiskal berkaitan dengan perbelanjaan kerajaan dan kutipan hasil. Sebagai contoh, apabila permintaan adalah rendah dalam ekonomi, kerajaan boleh melangkah dan meningkatkan perbelanjaannya untuk merangsang permintaan. Atau ia boleh menurunkan cukai untuk meningkatkan pendapatan boleh guna untuk orang dan juga syarikat.

Dasar monetari berkaitan dengan pembekalan wang, yang dikendalikan melalui faktor-faktor seperti kadar faedah dan keperluan rizab (CRR) untuk bank. Sebagai contoh, untuk mengawal inflasi yang tinggi, pembuat dasar (biasanya bank pusat bebas) boleh menaikkan kadar faedah dengan itu mengurangkan bekalan wang.

Kaedah ini boleh digunakan dalam ekonomi pasaran, tetapi bukan dalam ekonomi fasis, komunis atau sosialis. John Maynard Keynes merupakan penyokong penting tindakan atau campur tangan kerajaan menggunakan alat-alat dasar untuk merangsang ekonomi semasa kemelesetan.

Carta Perbandingan

Dasar Fiskal berbanding carta perbandingan dasar Monetari
Dasar fiskal Polisi kewangan
Definisi Dasar fiskal adalah penggunaan perbelanjaan kerajaan dan pengumpulan hasil untuk mempengaruhi ekonomi. Dasar monetari adalah proses yang mana pihak berkuasa monetari sesebuah negara mengawal pembekalan wang, seringkali mensasarkan kadar faedah untuk mencapai satu set objektif yang berorientasikan ke arah pertumbuhan dan kestabilan ekonomi.
Prinsip Memanipulasi tahap permintaan agregat dalam ekonomi untuk mencapai objektif ekonomi kestabilan harga, pekerjaan penuh, dan pertumbuhan ekonomi. Memanipulasi bekalan wang untuk mempengaruhi hasil seperti pertumbuhan ekonomi, inflasi, kadar pertukaran dengan mata wang lain dan pengangguran.
Pembuat polisi Kerajaan (contohnya Kongres AS, Setiausaha Perbendaharaan) Central Bank (cth. Rizab Persekutuan AS atau Bank Pusat Eropah)
Alat Dasar Cukai; jumlah perbelanjaan kerajaan Kadar faedah; keperluan rizab; pegangan mata wang; tingkap diskaun; pelonggaran kuantitatif; operasi pasaran terbuka; isyarat

Kandungan: Dasar Fiskal vs Dasar Monetari

 • 1 Alat Dasar
  • 1.1 Dasar fiskal
  • 1.2 Dasar monetari
 • 2 Video Membandingkan Fiskal dan Dasar Monetari
 • 3 Tanggungjawab
 • 4 Kritikan
 • 5 Rujukan

Alat Dasar

Kedua-dua dasar fiskal dan monetari boleh menjadi sama ada pengembangan atau penguncupan . Langkah-langkah dasar yang diambil untuk meningkatkan KDNK dan pertumbuhan ekonomi dipanggil pengembangan. Langkah-langkah yang diambil untuk mengekang ekonomi “terlalu panas” (biasanya apabila inflasi terlalu tinggi) dipanggil langkah-langkah penguncupan.

Dasar Fiskal

Cawangan perundangan dan eksekutif dasar fiskal kawalan kerajaan. Di Amerika Syarikat, ini adalah pentadbiran Presiden (terutamanya Setiausaha Perbendaharaan) dan Kongres yang meluluskan undang-undang.

Pembuat dasar menggunakan alat fiskal untuk memanipulasi permintaan dalam ekonomi. Sebagai contoh:

 • Cukai : Jika permintaan rendah, kerajaan boleh mengurangkan cukai. Ini meningkatkan pendapatan boleh guna, dengan itu merangsang permintaan.
 • Perbelanjaan : Sekiranya inflasi tinggi, kerajaan dapat mengurangkan perbelanjaan dengan itu menghapuskan diri daripada bersaing untuk sumber-sumber di pasaran (barang dan perkhidmatan). Ini adalah dasar kontraksi yang akan menurunkan harga. Sebaliknya, apabila terdapat kemelesetan dan permintaan agregat membenderakan, peningkatan perbelanjaan kerajaan dalam projek infrastruktur akan membawa kepada permintaan dan pekerjaan yang lebih tinggi.

Kedua-dua alat ini mempengaruhi kedudukan fiskal kerajaan iaitu defisit anggaran meningkat sama ada kerajaan meningkatkan perbelanjaan atau menurunkan cukai. Defisit ini dibiayai oleh hutang; kerajaan meminjam wang untuk menutup kekurangan bajetnya.

Dasar Fiskal Berpusat dan Countercyclical

Dalam artikel untuk VOX mengenai pemotongan cukai vs perbahasan rangsangan, Jeffrey Frankel, profesor ekonomi di Universiti Harvard mengatakan bahawa dasar fiskal yang wajar adalah balas balas.

Apabila ekonomi berada dalam ledakan, kerajaan harus menjalankan lebihan; Pada masa lain, ketika mengalami kemelesetan, ia harus menjalankan defisit.

tiada alasan untuk mengikuti dasar fiskal pro-kitaran. Satu dasar fiskal pemprosesan mengenai perbelanjaan dan potongan cukai di atas boom, tetapi mengurangkan perbelanjaan dan menaikkan cukai sebagai tindak balas kepada kemerosotan. Keahlian belanjawan semasa pengembangan; penjimatan dalam kemelesetan. Dasar fiskal peralihan adalah ketidakstabilan, kerana ia memburukkan lagi bahaya overheating, inflasi, dan gelembung aset semasa booms dan memperburuk kerugian dalam pengeluaran dan pekerjaan semasa kemelesetan. Dalam erti kata lain, dasar fiskal pembubaran membesarkan keterukan kitaran perniagaan.

Polisi Kewangan

Dasar monetari dikawal oleh Bank Negara. Di Amerika Syarikat, ini adalah Rizab Persekutuan. Pengerusi Fed dilantik oleh kerajaan dan terdapat jawatankuasa pengawasan di Kongres untuk Fed. Tetapi organisasi itu sebahagian besarnya bebas dan bebas mengambil sebarang langkah untuk memenuhi mandat dwipanya: harga stabil dan pengangguran yang rendah.

Contoh alat dasar kewangan termasuk:

 • Kadar faedah : Kadar faedah adalah kos peminjaman atau, pada dasarnya, harga wang. Dengan memanipulasi kadar faedah, bank pusat dapat memudahkan atau meminjam wang. Apabila wang murah, terdapat lebih banyak pinjaman dan lebih banyak aktiviti ekonomi. Sebagai contoh, perniagaan mendapati bahawa projek yang tidak berdaya maju jika mereka terpaksa meminjam wang pada 5% adalah berdaya maju apabila kadarnya hanya 2%. Kadar yang lebih rendah juga disincentivize saving dan mendorong orang untuk menghabiskan wang mereka daripada menyelamatkannya kerana mereka mendapat pulangan yang sedikit untuk simpanan mereka.
 • Keperluan rizab : Bank dikehendaki memegang peratusan tertentu (nisbah simpanan tunai atau CRR) simpanan mereka dalam simpanan untuk memastikan bahawa mereka sentiasa mempunyai cukup wang tunai untuk memenuhi permintaan pengeluaran pendeposit mereka. Tidak semua pendeposit cenderung untuk mengeluarkan wang mereka pada masa yang sama. Jadi CRR biasanya sekitar 10%, yang bermaksud bank-bank bebas untuk meminjamkan baki 90%. Dengan mengubah keperluan CRR untuk bank, Fed boleh mengawal jumlah pinjaman dalam ekonomi, dan oleh itu bekalan wang.
 • Mata wang mata wang : Ekonomi lemah dapat memutuskan untuk menancapkan mata wang mereka terhadap mata wang yang lebih kukuh. Alat ini biasanya digunakan dalam kes inflasi yang melarikan diri apabila cara lain untuk mengawalnya tidak berfungsi.
 • Operasi pasaran terbuka : The Fed boleh membuat wang keluar dari udara nipis dan menyuntik ke dalam ekonomi dengan membeli bon kerajaan (misalnya perbendaharaan). Ini menimbulkan tahap hutang kerajaan, meningkatkan bekalan wang dan mengurangkan nilai mata wang yang menyebabkan inflasi. Walau bagaimanapun, inflasi yang dihasilkan menyokong harga aset seperti hartanah dan stok.

Video Membandingkan Fiskal dan Dasar Monetari

Untuk gambaran umum, lihat video Khan Academy ini.

Untuk mengetahui mengenai alat dasar moneter dan fiskal yang berbeza, tonton video di bawah.

Untuk video perbincangan teknikal yang lebih mendalam, yang menerangkan kesan langkah-langkah dasar fiskal dan monetari menggunakan model IS / LM.

Tanggungjawab

Dasar fiskal diuruskan oleh kerajaan, baik di peringkat negeri dan persekutuan. Dasar monetari adalah domain bank pusat. Di kebanyakan negara maju Barat – termasuk AS dan UK – bank pusat bebas daripada (walaupun dengan beberapa pengawasan dari) kerajaan.

Pada bulan September 2016, The Economist membuat kes bagi pergantungan pergantungan daripada monetari kepada dasar fiskal memandangkan persekitaran kadar faedah yang rendah di dunia maju:

Untuk hidup dengan selamat di dunia kadar rendah, sudah tiba masanya untuk bergerak melangkaui pergantungan pada bank pusat. Pembaharuan struktur untuk meningkatkan kadar pertumbuhan asas mempunyai peranan penting. Tetapi kesannya hanya berlaku perlahan dan ekonomi memerlukan bantuan sekarang. Keutamaan yang paling mendesak adalah untuk mendapatkan dasar fiskal. Alat utama untuk melawan kemelesetan perlu beralih dari bank pusat kepada kerajaan.

Bagi sesiapa yang mengingati tahun 1960-an dan 1970-an, idea itu nampaknya sudah biasa dan membimbangkan. Pada ketika itu, kerajaan telah menganggapnya sebagai tanggungjawab mereka untuk menuntut permintaan. Masalahnya ialah ahli-ahli politik yang baik untuk memotong cukai dan meningkatkan perbelanjaan untuk meningkatkan ekonomi, tetapi tidak ada harapan untuk membalikkan kursus apabila rangsangan itu tidak lagi diperlukan. Rangsangan fiskal menjadi sinonim dengan keadaan yang lebih besar. Tugas hari ini adalah untuk mencari satu bentuk dasar fiskal yang boleh menghidupkan semula ekonomi pada masa-masa yang buruk tanpa mengukuhkan kerajaan dalam keadaan baik.

Kritikan

Ahli ekonomi libertarian percaya bahawa tindakan kerajaan membawa kepada hasil yang tidak cekap untuk ekonomi kerana kerajaan akhirnya memilih pemenang dan rugi, sama ada sengaja atau melalui akibat yang tidak diinginkan. Contohnya, selepas serangan 9/11, Federal Reserve mengurangkan kadar faedah dan membuatnya terlalu rendah untuk terlalu lama. Ini membawa kepada gelembung perumahan dan krisis kewangan pada tahun 2008.

Ahli ekonomi dan ahli politik jarang bersetuju dengan alat dasar yang terbaik walaupun mereka bersetuju dengan hasil yang diinginkan. Contohnya, selepas kemelesetan 2008, Republikan dan Demokrat di Kongres mempunyai preskripsi yang berbeza untuk merangsang ekonomi. Republikan mahu menurunkan cukai tetapi tidak meningkatkan perbelanjaan kerajaan sementara Demokrat mahu menggunakan kedua-dua langkah dasar.

Seperti yang dinyatakan dalam petikan di atas, satu kritikan mengenai dasar fiskal adalah bahawa ahli politik sukar untuk membalikkan kursus apabila langkah-langkah dasar, misalnya cukai yang lebih rendah atau perbelanjaan yang lebih tinggi, tidak lagi diperlukan untuk ekonomi. Ini boleh membawa kepada keadaan yang lebih besar.

Artikel Berkaitan

Back to top button