Pengguna

Berhati-Hati Apabila Menerima Panggilan Telefon Ejen Bank

Institusi kewangan di Malaysia semakin berkembang dan berdaya saing dalam memperkenal produk mereka kepada semua lapisan masyarakat. Seperti yang sedia maklum, kadang kala pihak institusi kewangan akan menghubungi bakal pelanggan untuk menawarkan produk mereka. Segala penerangan yang berkaitan produk mereka akan diterangkan menerusi panggilan telefon tersebut.

Menyedari tentang kelebihan saluran ini, terdapat pihak ketiga yang cuba mengambil kesempatan dengan menghubungi pengguna, dan secara sengaja memperkenal diri mereka sebagai wakil institusi kewangan bagi mengelirukan pengguna. Produk yang sering digunakan oleh mereka adalah insurans dan takaful.

Pihak ini akan memperkenal nama dan jabatan mereka sebelum memperkenal produk tersebut bagi mendapatkan kepercayaan pengguna. Kemudian, mereka akan menerangkan tentang kelebihan produk yang ditawarkan. Lazimnya pengguna perlu mengisi borang dan menandatangani dokumen berkaitan sebagai tanda setuju.

Namun, cara yang digunakan oleh pihak ini agak berlainan. Mereka hanya meminta nombor kad pengenalan dan nombor akaun bank daripada pengguna tanpa perlu mengisi apa-apa borang kerana persetujuan pengguna telah dirakam dalam perbualan tersebut. Salinan dokumen yang berkaitan juga tidak diberikan kepada pengguna seperti yang dijanjikan.

Apabila pengguna berhenti membuat bayaran, pihak ini akan menghubungi pengguna dan meminta sejumlah wang besar yang lazimnya mencecah ribuan ringgit. Pengguna turut diugut akan disenarai-hitamkan atau tindakan mahkamah akan diambil.

Pengguna yang menghadapi situasi seperti ini disarankan supaya:

  1. Jangan sesekali memberikan nombor kad pengenalan dan nombor akaun tanpa bukti yang kukuh daripada pihak ini.
  2. Semak dahulu sama ada nombor yang tertera di telefon bimbit anda adalah benar-benar panggilan daripada institusi kewangan yang berkenaan. Nombor telefon institusi kewangan lazimnya boleh disemak di laman sesawang institusi kewangan berkenaan.
  3. Elakkan untuk menerima tawaran menerusi telefon. Adalah lebih wajar untuk terus ke institusi kewangan berkenaan bagi mengelakkan masalah, seperti penipuan.

Adalah lebih wajar jika pengguna mendapatkan khidmat nasihat atau menyemak dengan institusi kewangan yang menawarkan produk perbankan dan insurans terlebih dahulu supaya pengguna dapat mengelakkan diri mereka daripada ditipu.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) di talian 03-7877 9000 atau myAduan@nccc.org.my.

Sumber : Buletin Ringgit/Bank Negara Malaysia/Edisi 40/Ogos 2013

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button